Z čoho sú vyrobené žuvačky?

Vybrala som zloženia 3 rôznych žuvačiek s mätovou príchuťou, ktoré sú bežne predávané v obchodoch a ktoré majú zloženia na jedno kopyto (kompletné zloženia sú na obrázku).

Opíšem všeobecne jednotlivé zložky týchto troch žuvačiek:

1️⃣ náhradné alias umelé sladidlá (napr. aspartam, aby boli žuvačky sladké)
2️⃣ žuvačková báza (aby sme mali hmotu na žuvanie + aby sme mali na čo naviazať ostatné zložky)
3️⃣ zahusťovadlo (funkciu by sme mohli vedieť podľa názvu)
4️⃣ aróma (aby nejako chutili)
5️⃣ zvlhčovadlo (aby nestvrdli)
6️⃣ leštiaca látka (aby mali lesklý povrch)
7️⃣ emulgátor (iba jeden 😉, lecitín)
8️⃣ antioxidant, syntetický BHA
9️⃣ prípadne farbivo.

Ak si dáme otázku: čo z toho je skutočná potravina? Odpoveď bude, že asi nič z toho.

Žuvačková báza je „umelohmotného“ pôvodu. Zvyčajne obsahuje kombináciu polyvinylacetátu, parafínu a podobných ropných produktov, ktoré sú spojené do homogénnej hmoty.

Napr. toto je jedna z najnovšie schválených žuvačkových báz: estery maleínovaného homopolyméru 2-metylbuta-1,3-diénu s polyetylénglykolmonometyléterom.

Ak niekto chce/potrebuje žuť žuvačky, tak kompromisné by mohlo byť zloženie typu: xylitol, prírodná gumová báza, prírodná aróma atď. – nájdeme ich zvyčajne v „zdravých výživách“… Prírodná gumová báza je zvyčajne nejaký druh živice zo stromu, prípadne obsahuje aj včelí vosk a také podobné prírodné veci.

Ale treba sa aj zamyslieť nad tým, či potrebujeme stále niečo žuť: keď žujeme, mozog si myslí, že jeme. A keď jeme stále, a stále sa vylučujú sliny, tráviace šťavy a tak podobne, nie je to pre telo prirodzené, hlavne ak mu takúto situáciu navodzujeme opakovane a dlhodobo. Tráviaci systém si nemá kedy oddýchnuť a zároveň „trávime naprázdno“ – keďže jedlo neprichádza…

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore