Stravovacia časť autoimunitného protokolu (AIP) obsahuje eliminačnú fázu a fázu spätného zaraďovania potravín. V tomto článku sa budem venovať potravinám, ktoré sú v eliminácii zakázané a ktoré sú povolené.
Medzi zakázané potraviny patria:
- Obilniny a pseudoobilniny: pšenica, raž/žito, špalda, semolina, kamut, ryža, pšeno/jáhly (proso), quinoa, amarant, pohánka
- Glutén (lepok): pšenica, raž/žito, jačmeň a potraviny vyrobené z týchto surovín
- Mlieko a výrobky z neho: maslo, syr, cottage cheese, smotana, kyslá smotana, smotanové syry, mlieko, tvaroh, ghee (prepustené maslo), zmrzlina, kefír, srvátka, srvátkový proteín, šľahačková smotana, jogurty
- Strukoviny/luštěniny: fazuľa, šošovica, hrach, sója a výrobky z nich (sójová omáčka, tofu…)
- Rafinované rastlinné oleje: repkový, slnečnicový, sójový, kukuricový
- Priemyselne vyrobené potravinárske prísady: stužené a čiastočne stužené tuky, farbivá, konzervačné látky, emulgátory, kvasnicový extrakt a všetky prísady s „neznámymi“ chemickými názvami.
- Sladidlá: cukor, sacharóza, fruktóza, glukóza, agávový sirup, ryžový sirup, maltodextrín. (Med je v malom množstve povolený.)
- Náhradné sladidlá: acesulfam K, aspartam, neotam, sacharín, steviolglykozidy, sukralóza
- Cukrové alkoholy: erytritol, manitol, sorbitol, xylitol
- Orechy a oleje z orechov: mandle, para orechy, kešu, pistácie, gaštany, všetky orechové maslá a oleje
- Semená a oleje zo semien: chia, čokoláda, kakao, káva, ľanové semená, konopné semená, sezam a všetky oleje a maslá z nich
- Solanínová/ľuľkovitá zelenina: ashwaganda, paprika, baklažán/lilek, goji, feferónky, čili papričky, zemiaky/brambory, rajčiny
- Korenie zo semien: nové korenie, čierne korenie, aníz, rasca/kmín, rímska rasca, kardamom, horčica, mak
- Vajcia: všetky druhy
- Alkohol: pivo, víno, destiláty. Malé množstvo v kombuche je v poriadku.
Vhodné potraviny v AIP jedálničku
Základom (nielen AIP) by mali byť potraviny kvalitné, základné, nespracované. Keďže najväčšiu kontrolu nad jedlom máme doma, aspoň v eliminácii sa snažíme čo najviac stravovať doma pripravenou stravou.
Oproti „bežnému“ jedálničku pridávame do stravy:
- Mäsovo-kostné vývary
- Vnútornosti/vnitřnosti: pečeň/játra, srdce, žalúdky, slezina… Najlepšie v biokvalite alebo od farmárov. Jesť aspoň 3x do týždňa.
- Ryby: morské, sladkovodné. Lepšie menšie (sardinky, pstruh) ako väčšie (tuniak, žralok – kvôli ťažkým kovom). Ale zase lepšie nejaká ryba ako žiadna ryba.
- Zeleninu: listová (špenát, šaláty…), koreňová (mrkva, petržlen…), hlúbová (kapusta/zelí, karfiol/květák, brokolica, kel/kapusta, ružičkový kel/kapusta), farebné druhy (cvikla, bataty, tekvice), cibuľa, cesnak.
- Ovocie: najlepšie farebné bobuľovité, ostatné s mierou
- Fermentované potraviny: kyslá kapusta /kysané zelí (s čistým zložením a bez tepelnej úpravy), pickles (krátko kvasená zelenina), tibicos – vodný kefír, kombucha.
Ďalšie vhodné potraviny:
- Mäso: čím kvalitnejší zdroj, tým lepšie – biokvalita, farmárske. Čím tučnejšie mäso, tým viac závisí na kvalite.
- Morské plody
- Huby: lesné, ale aj šampiňóny či hliva.
- Tuky: slanina, bravčová masť/vepřové sádlo, kačacia masť, husacia masť, avokádový olej, kokosový olej, extra panenský olivový olej
- Morské riasy
- Korenie a bylinky tvorené lístkami, kôrou, koreňmi alebo kvetmi: bazalka, bobkový list, majoránka, tymián, rozmarín, levanduľa, šalvia, oregano, mäta, šafran, vanilka, chren, zázvor
- Ďalšie dochucovadlá: jablčný ocot, kapari, karob, coconut aminos (kokosové aminos), kokosové mlieko, ovocné a zeleninové šťavy (len do varenia, v malom množstve)
- Sladidlá v malom množstve: med, kokosový cukor, melasa
- Ostatné s mierou: zelený čaj, čierny čaj, sušené ovocie, kokos
Zjednodušený prehľad, ako prebieha zaraďovanie potravín po eliminačnej fáze, nájdete na tomto odkaze.