Laktózová intolerancia vs. alergia na mlieko

Laktózová intolerancia ≠ alergia na bielkovinu kravského mlieka. Plus alergia na laktózu neexistuje.

Stretávam sa s tým takmer denne. U influencerov to ešte pochopím, ale aj samotní moji klienti si často zamieňajú laktózovú intoleranciu a alergiu na bielkovinu kravského mlieka (ABKM). Hoci obidva stavy súvisia s mliekom, ide o úplne odlišné mechanizmy, príčiny a prístupy k riešeniu.

Pri laktózovej intolerancii telo nedokáže spracovať laktózu (mliečny cukor), pretože mu chýba enzým laktáza. Vekom sa totiž jeho tvorba znižuje. Príznakmi laktózovej intolerancie sú tráviace ťažkosti – nadúvanie, hnačka, kŕče, plynatosť. Nie je to imunitná odpoveď, teda nie je to alergia. Riešením je jesť bezlaktózové mliečne produkty alebo užívať spolu s mliečnymi výrobkami enzým laktázu. Niektoré mliečne výrobky – napríklad dlhozrejúce syry – sú prirodzene bezlaktózové, lebo laktóza je spotrebovaná počas zrenia. Čiže ak máte laktózovú intoleranciu, mliečne výrobky si môžete nechať v jedálničku.

U alergie na bielkovinu kravského mlieka (ABKM) ide o imunitnú reakciu, konkrétne reakciu na bielkoviny v mlieku (laktózová intolerancia sa týka cukru). Vyskytuje sa hlavne u dojčiat a malých detí a veľakrát vekom vymizne. Príznaky môžu byť od vyrážok, ekzému a vracania až po dýchacie ťažkosti či anafylaktický šok. Rriešením je úplná eliminácia všetkých mliečnych bielkovín, čiže všetkého mlieka a mliečnych výrobkov. Prípadné zavádzanie mliečnej bielkoviny (hlavne u detí) sa robí v spolupráci s lekárom. Čiže ak máte ABKM, mliečne výrobky nesmiete jesť.

A takisto neexistuje ani alergia na laktózu – ako som napísala – laktóza je cukor a alergie sú viazané na bielkovinu, nie na cukor.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore