Citrusy kupujem minimálne. Ale po dlhom čase som si kúpila citrón v BIO kvalite a o dva dni som ho chcela použiť. Nuž, len som ho odfotila. Do jedla sa už použiť nedal a išiel do kompostu (pozri úvodnú fotografiu :-D). A tak mi napadlo urobiť článok o CITRUSOVEJ KÔRE a jej ošetrení. K citrusom môžeme zaradiť citrón, pomaranč, limetku, mandarinku či grep.
Máte radi vodu s citrónom?
V lete nám nielen v reštauračných zariadeniach dajú do „pitia“ okrem citrusovej šťavy aj plátok citróna alebo nakrájanú limetku (spolu s kôrou/šupou). V mnohých receptoch zase nájdeme použitie „nastrúhanej kôry z jedného citróna“ alebo „100 g kandizovanej pomarančovej kôry“.
Citrusové ovocie, ktoré dostaneme bežne v obchodoch, je povrchovo ošetrené. S veľkou pravdepodobnosťou je vo „vašom“ obchode napísané niekde na výveske nad alebo pod debničkami s ovocím či zeleninou, že „kôra citrusov je chemicky ošetrená“. Prípadne „nekonzumujte kôru“ alebo niečo v tom zmysle.
Ak si kúpite citrusové ovocie balené, s veľkou pravdepodobnosťou nájdete na obale/na štítku pripevnenom k baleniu okrem hmotnosti a krajiny pôvodu aj cudzoznejúce názvy ako napr. thiabendazole, imazalil, propiconazole a podobne. Niektoré majú aj svoje vlastný E-kód: E 230 je bifenyl, E 231 o-fenylfenol, E 232 o-fenyl sodný.
Ako príklad som našla v obchode balenie citrónov, kde bolo napísané:
„Kôra je chemicky ošetrená. Odporúčame pred použitím opláchnuť. Chemické ošetrenie: Imazalil, Pyrimethanil, E 904, E 914.“
E 904 je šelak = živica z výlučkov niektorých druhov hmyzu a E 914 je oxidovaný polyetylénový vosk.
Prečo sa citrusy ošetrujú?
Aby citrusové ovocie vydržalo dlhú a úmornú cestu od pestovateľa, ktorý môže byť v Číne či Brazílii, Španielsku či Taliansku, aby nesplesnivelo a ostalo dlho svieže, ošetruje sa jeho povrch chemickými látkami, napr. fungicídmi – proti plesniam, ale aj živicami, voskami a leštiacimi látkami.
Látky používané na povrchové ošetrenie citrusov sú zvyčajne v tuku rozpustné a vo vode takmer nerozpustné, preto ich umytím vodou neodstránime.
Čo mám robiť, ak chcem používať citrusovú kôru aj naďalej?
Ak chcete používať citrusovú kôru do jedla, kúpte si buď bio citrusy a hneď ich spracujte alebo si kúpte už sušenú strúhanú kôru alebo kôru v prášku, prípadne kandizovanú (ale nech je v zložení len cukor a dané ovocie, žiadne farbivá, ani chemické konzervačné látky). Predávajú ich aj viacerí výrobcovia korenín, prípadne sa dajú kúpiť v obchodíkoch so „zdravou výživou“. Alebo ak máte vhodné podmienky, môžete si citrusy vypestovať aj doma 😉.
Z môjho pohľadu by som kôru z čerstvých chemicky ošetrených citrusov nepoužívala ani do pečenia, ani do varenia a dokonca ani do toho letného pitia. Ak už, tak použime bio citrusy (a rýchlo ich spotrebujme, aby nemuseli ísť do kompostu, ako ten môj neošetrený citrón ;-)) Alebo ak chceme plátky citrusu použiť „do pitia“, umyme ho (kvôli prachu a inej „špine“, ktorá sa naň počas cesty k nám nachytala), odkrojme tú farebnú povrchovú časť a až ten zvyšok dajme do pohára či džbánu na ozdobu.
Som srdcom aj dušou potravinárka, výživárka a sprievodkyňa autoimunitným protokolom.
Učím ľudí dešifrovať texty nielen na potravinových etiketách, pomáham odhaľovať aj skryté rozdiely v surovinách, aby vďaka tomu jedli jednoduchšie, vedomejšie a zdravšie. Môj príbeh si prečítate tu: >>
Rada vás privítam aj v uzavretej skupine na Facebooku pod názvom >Čo sa skrýva v potravinách, ktoré (kupu)jeme. >>
Bohužiaľ takto chemicky „ošetrené“ sú aj paradajky, paprika atď.