K napísaniu tohto článku ma inšpirovali rozhovory so známymi o potravinách, kedy som zistila, že sa s dotyčnými nerozprávame o tom istom. Ako hovorí jedno slovenské príslovie: ja o voze, oni o koze. Ja o zložení, oni o nutričných hodnotách a naopak.
Tak sa na to pozrieme. Na obale výrobku sa dočítame veľa vecí: kto danú potravinu vyrobil, dokedy ju môžeme bez obáv konzumovať, akú má hmotnosť, v akom prostredí ju treba skladovať a podobne. A na obale nájdeme aj zloženie potraviny, aj výživovú hodnotu.
Zloženie potravín znamená, z akých surovín sa skladá potravina, teda aké suroviny použil výrobca pri výrobe danej potraviny.
Bylinkový čaj môže byť napríklad zložený z mäty, medovky a nevädze.
Práškový cukor môže byť zložený z cukru a protihrudkujúcej látky.
Chlieb môže byť zložený z múky, droždia, zemiakov, soli a vody.
Cukrík môže byť zložený z cukru, glukózového sirupu, kyseliny citrónovej, ovocnej šťavy, farbiva, arómy.
Jablko zloženie mať napísané nebude, ale jablko sa skladá v tomto prípade z jablka.
Výživové alebo iným slovom aj nutričné hodnoty znamenajú, koľko živín sa nachádza v danom výrobku.
Živiny sú látky prijímané stravou, zabezpečujúce vývoj a udržiavanie rovnovážneho stavu a vývoja všetkých štruktúr a funkcií organizmu; patria sem bielkoviny, tuky, cukry, minerálne látky, vitamíny…
Na obale sa z výživových hodnôt dozvieme, akú energetickú hodnotu (koľko kJ alebo kcal) má 100 gramov danej potraviny, koľko obsahuje bielkovín, sacharidov, tukov, soli, prípadne vlákniny. V niektorých prípadoch namiesto soli nájdeme množstvo sodíka. U minerálnych vôd nájdeme aj obsah minerálnych látok (vápnik, horčík, draslík a pod.). U olejov môžeme nájsť v rámci tukov rozpísané jednotlivé druhy mastných kyselín (nasýtené/mononenasýtené/polynenasýtené kyseliny).
Práškový cukor s protihrudkujúcou látkou môže obsahovať 97 g sacharidov na 100 g výrobku, 0 g bielkovín, 0 g tukov.
Chlieb môže obsahovať 43 g sacharidov, 1 g tukov a 6 g bielkovín na 100 g výrobku.
Cukrík môže obsahovať 78 g sacharidov, 6 g tukov a 3 g bielkovín na 100 g výrobku.
Jablko síce nemá obal s napísanými výživovými hodnotami, ale tiež obsahuje živiny. Priemerne je to 13 g sacharidov, 0,4 g tukov a 0,4 g bielkovín na 100 g jablka.
Na nasledujúcich fotografiách som zelenou farbou ohraničila zloženie výrobku a ružovou farbou výživové hodnoty.
Zloženie a výživové hodnoty syra v oleji:
Zloženie a výživové hodnoty ovocnej nátierky:
Zloženie a výživové hodnoty oleja:
Zloženie ovocného a bylinno-ovocného čaju. V tomto prípade nutričné hodnoty na obale nehľadajte (zvyčajne sú všetky hodnoty veľmi blízke nule):
Zloženie a výživové hodnoty bravčovej masti:
Zloženie a výživové hodnoty mliečnej čokolády:
Zloženie a výživové hodnoty ryžových cestovín:
Zloženie a výživové hodnoty rastlinnej nátierky. V tomto prípade má výrobca výživové hodnoty na dvoch miestach. Bledoružovou som vyznačila „zjednodušené“ hodnoty – je to pre tých, ktorým stačí rýchly pohľad. Kto chce detailnejšie hodnoty, pootočí výrobok (2. fotka) a tam ich nájde.
Ako je to v prípade, keď si kúpime krájaný syr alebo salámu, prípadne nebalené pečivo?
Ak si chceme dať pri pulte nakrájať salámu a zaujíma nás zloženie, niekde pri mäsových výrobkoch býva šanon s jednotlivými výrobkami. Ak tam šanon nie je, predavačky sú povinné poskytnúť zloženie výrobku aspoň k nahliadnutiu. Podobné je to so všetkými výrobkami „na váhu“ – nátierkami, syrmi, šalátmi, a aj nebalenými rožkami, chlebom či koláčmi. Ak si už salámu kúpime, zloženie a výživové hodnoty bývajú uvedené na etikete spolu s hmotnosťou a cenou.
Niektorí malí výrobcovia (zatiaľ) nemajú povinnosť uvádzať výživové hodnoty. Zloženie výrobku však musí poskytnúť každý výrobca, či už na obale alebo prostredníctvom predávajúceho.
Som srdcom aj dušou potravinárka, výživárka a sprievodkyňa autoimunitným protokolom.
Učím ľudí dešifrovať texty nielen na potravinových etiketách, pomáham odhaľovať aj skryté rozdiely v surovinách, aby vďaka tomu jedli jednoduchšie, vedomejšie a zdravšie. Môj príbeh si prečítate tu: >>
Rada vás privítam aj v uzavretej skupine na Facebooku pod názvom >Čo sa skrýva v potravinách, ktoré (kupu)jeme. >>