Veľakrát si myslím, že o potravinách sa toľko všade píše a rozpráva, že je zbytočné sa do akéhokoľvek článku púšťať. Naposledy ma však prekvapilo, keď si jedna pani venujúca sa zdravému životnému štýlu myslela, že potravinárske farbivo = prírodné farbivo. A to ma dostalo. A minimálne pre tých, ktorí si myslia to isté, bude tento článok.
Potraviny z prírody majú vlastné farby. Mrkva je oranžová, rajčina červená, kakao hnedé, pomaranč oranžový, citrón žltý. Obsahujú chlorofyly, antokyány či karotenoidy. Prirodzene.
Potraviny môžu vyzerať farebne aj vďaka farbičkám, ktoré do nich boli zámerne pridané. Volajú sa potravinárske farbivá a môžu byť prírodné a syntetické.
Väčšina cukríkov nie je rôznofarebná od prírody!
Niektoré mamičky povedia, že keď ich dieťa v obchode vrieska, že TEN CUKRÍK CHCEM!, tak im ho MUSIA kúpiť, aby bol pokoj.
Nie som proti tomu, aby deti jedli sladkosti. Deti sú ako na baterky, stále v pohybe… Ale je rozdiel, či zjedia sušené ovocie alebo nafúknutý koláčik z obchodu, či zjedia medový cukrík s mätovým olejom alebo cukrík zafarbený farbivom z laboratória.
Je skvelé, keď samotný rodič má povedomie o rozdieloch medzi rôznymi sladkosťami. Ak však rodič sám jedáva keksíky, tak je zbytočné, aby to zakazoval dieťaťu.
Ak je v potravine pridané farbivo, zvyčajne ostatné zložky nebudú úplne zdravé.
Podľa legislatívy slúžia farbivá na viac vecí. Potravinárske farbivá definujeme takto: sú to prírodné látky alebo syntetické látky, ktoré dodávajú alebo obnovujú farbu v potravine. Nie sú bežne konzumované ako potraviny a nie sú charakteristickou prísadou potravín. Predchádzajúcu vetu si prečítajte ešte raz.
Z akých dôvodov sa pridávajú farbivá do potravín?
a) Farbivá sa používajú na obnovenie pôvodného vzhľadu potraviny, ktorej farba bola ovplyvnená spracovaním, skladovaním, balením a distribúciou, čím by mohla byť znížená jej vizuálna akceptovateľnosť.
Kedysi sa napríklad do sterilizovaných jahôd pridávalo červené farbivo, aby vyzerali (farebne) ako čerstvé. V USA sa do konzervovaného hrášku pridávajú meďnaté zlúčeniny, aby ostal zelený. U nás a v tejto dobe mi žiadne príklady nenapadajú.
b) Farbivá sa používajú na to, aby sa potraviny stali vzhľadovo príťažlivejšími a pomohli identifikovať arómy normálne pridružené k jednotlivým potravinám a za účelom sfarbenia potravín, ktoré sú inak bezfarebné.
Príklady:
– ak si kúpim citrónové alebo ananásové cukríky, budem očakávať logicky ich žltú farbu. Skúste si predstaviť napríklad pomarančovú malinovku zelenej farby.
– kolové nápoje sú farbené karamelmi, aby boli hnedo-čierne.
– „falošný losos“ je v podstate treska alebo treskovitá ryba so syntetickým farbivom. Tomuto naozaj úplne nerozumiem. Buď si dám čistú „bielu“ tresku alebo originál ružového lososa.
– višňový sirup bez obsahu višní obsahuje niekoľko syntetických farbív (E122, E124 a E132). Zoznam farbív a ich kódov nájdete na konci tohto článku.
– tvarohový dezert s pistáciovou príchuťou obsahuje E140, ktoré mu dodáva zelenkavú farbu (lebo veď pistácie sú zelené, nie?).
– šmolková zmrzlina neobsahuje pomletých Šmolkov, ale syntetické modré farbivo.
– jedlé obrázky na torty obsahujú zvyčajne umelé farbivá. Takisto aj gélové farbičky na torty či zákusky. Cukrárske hmoty sú farbené tiež synteticky. Ale na obaloch týchto farbičiek a hmôt je všetko napísané.
c) Farbivá sa používajú na zvýraznenie farieb už prítomných v potravine.
Príklady:
– nápoje s malým množstvom pomarančovej šťavy môžu byť dofarbené napr. karoténmi, aby bol nápoj viac oranžový.
– v saláme býva často farbivo E120.
– ríbezľový sirup môže byť dofarbený E 150d (sulfitovým kulérom) a čiernou mrkvou – rastlinným extraktom.
Zaujímavé je, že sladkosti boli/sú určené ako odmena pre deti (určite aspoň staré mamy to tak vnímajú ;-)). A na sladkostiach prifarbených niektorými syntetickými farbivami je nápis asi v takomto znení:
„Farbivá obsiahnuté v tomto výrobku môžu nepriaznivo ovplyvňovať činnosť a pozornosť detí.“
A toto dávajú rodičia či starí rodičia dobrovoľne svojim deťom?
Ak v zložení potraviny nájdete akékoľvek farbivo, tak to asi nebude potravina, ktorá vyrástla zo zeme a ktorá by sa mala konzumovať. Cukríky, keksíky a ani sladké ochutené vody v prírode nerástli. Boli vyrobené v závode. Ako teda zistíte, že je v zložení potraviny farbivo? Na obale budú napísané názvy farbív alebo trojmiestne E-kódy začínajúce číslom 1 a nájdete ich na konci tohto článku.
Naozaj si skúste nabudúce prečítať zloženie vášho obľúbeného jogurtu, sirupu, cukríku či salámy a ak chcete zdravšie žiť, potraviny s pridanými farbivami nekupujte. A nekupujte si domov ani potravinárske farbivá, ktoré bežne v potravinách alebo drogériách dostať. Sú to tie isté, ako pridávajú výrobcovia do svojich výrobkov a takisto majú v zložení uvedené názvy alebo E kódy farbív.
Zoznam povolených farbív (sú medzi nimi aj prírodné, aj syntetické):
E 100 kurkumín
E 101(i) riboflavín, (ii) riboflavín-5´- fosfát
E 102 tartrazín
E 104 chinolínová žltá
E 110 žltá SY (FCF), pomarančovožltá S
E 120 košenila, kyselina karmínová, karmín
E 122 azorubín, karmoizín
E 123 amarant
E 124 ponceau 4R, košenilová červená A
E 127 erytrozín
E 128 červená 2G
E 129 allura červená AC
E 131 patentná modrá V
E 132 indigotín, indigokarmín
E 133 brilantná modrá FCF
E 140 chlorofyly a chlorofylíny: (i) chlorofyly, (ii) chlorofylíny
E 141 meďnaté komplexy chlorofylov a chlorofylínov, (i) meďnaté komplexy chlorofylov, (ii) meďnaté komplexy chlorofylínov
E 142 zelená S
E 150a obyčajný kulér
E 150b kaustický sulfitový karamel
E 150c amoniakový kulér
E 150d amoniakový sulfitový kulér
E 151 briliantová čierna BN, čierna PN
E 153 aktívne uhlie
E 154 hnedá FK
E 155 hnedá HT
E 160a karotenoidy: (i) zmiešané karotény, (ii) beta-karotén
E 160b annatto, bixín, norbixín
E 160c extrakty papriky, kapsantín, kapsorubín
E 160d lykopén
E 160e beta-apo-8´-karotenal (C 30)
E 160f etylester kyseliny beta-apo-8´-karoténovej (C 30)
E 161 b luteín
E 161g kantaxantín
E 162 cviklové farbivo, betanín
E 163 antokyaníny získané fyzikálnymi postupmi z ovocia a zeleniny
E 170 uhličitan vápenatý
E 172 oxidy a hydroxidy železa
E 173 hliník
E 174 striebro
E 175 zlato
E 180 litolrubín BK
Som srdcom aj dušou potravinárka, výživárka a sprievodkyňa autoimunitným protokolom.
Učím ľudí dešifrovať texty nielen na potravinových etiketách, pomáham odhaľovať aj skryté rozdiely v surovinách, aby vďaka tomu jedli jednoduchšie, vedomejšie a zdravšie. Môj príbeh si prečítate tu: >>
Rada vás privítam aj v uzavretej skupine na Facebooku pod názvom >Čo sa skrýva v potravinách, ktoré (kupu)jeme. >>